Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Μούμια των Ίνκας ηλικίας 500 χρόνων είχε λοίμωξη του πνεύμονα, πιθανώς φυματίωση


Μούμια των Ίνκας ηλικίας 500 χρόνων είχε λοίμωξη του πνεύμονα, πιθανώς φυματίωση

Οι έρευνες σε ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι των Ίνκας, που θυσιάστηκε σε μια βουνοκορφή της Αργεντινής πριν από 500 χρόνια δείχνουν ότι, όταν πέθανε, είχε μια λοίμωξη των πνευμόνων - κατά πάσα πιθανότητα φυματίωση - ανέφεραν οι ερευνητές αυτή την εβδομάδα. Πρόσθεσαν πως δύο μικρότερα παιδιά που πέθαναν μαζί της δεν έχουν λοίμωξη.
Η μούμια είναι γνωστή ως το κορίτσι, που ανακαλύφθηκε το 1999 πολύ κοντά στην κορυφή του Llullaiaco, ενός βουνού-ηφαιστείου στην επαρχία της Salta της Αργεντινής, από τους αρχαιολόγους με επικεφαλής τον Johan Reinhard και την Constanza Ceruti του Mountain Institute. Το κορίτσι, ένα επτάχρονο αγόρι και ένα ακόμη εξάχρονο κορίτσι είχαν θυσιαστεί στην Pachamama, τη θεά Γη στο τελετουργικό της Capacocha. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής, η χαμηλή υγρασία, το αναερόβιο περιβάλλον και η παρουσία των φυσικών απολυμαντικών οδήγησαν στην αξιοσημείωτη διατήρηση των σωμάτων, τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Αρχαιολογίας στη Salta της Αργεντινής. Οι μούμιες βρίσκονται σε αεροστεγείς, αυτόνομες κάψουλες και διατηρούνται στους -20 βαθμούς Κελσίου.


Η μούμια του δεκαπεντάχρονου κοριτσιού

Οι εξετάσεις για λοιμώξεις σε αρχαία δείγματα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς το DNA πρέπει να ενισχυθεί και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν και οι ξένες προσμείξεις. Επιπλέον, ακόμα και αν ανακαλυφθεί κάποιος ιός, αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πως το άτομο είχε ενεργό λοίμωξη.
Η Angelique Corthals, ιατροδικαστής-ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες της στο SUNY Stony Brook πραγματοποίησαν μια διαφορετική προσέγγιση. Έλαβαν επιχρίσματα ιστού από τα στόματα των κοριτσιών και του επτάχρονου αγοριού και ανέλυσαν τις πρωτεΐνες που υπήρχαν. Η ομάδα ανέφερε στο περιοδικό PLoS One, ότι οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στην κοπέλα, ήταν χαρακτηριστικές μιας ενεργούς ανοσολογικής αντίδρασης σε μια μόλυνση. Η ανάλυση του DNA έδειξε ότι το κορίτσι είχε μολυνθεί από ένα βακτήριο της οικογένειας των Mycobacterium, η οποία περιλαμβάνει και το βακτήριο της φυματίωσης, ενώ και η αξονική τομογραφία έδειξε πως έπασχε από πνευμονική λοίμωξη. Δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια προβλήματα στο αγόρι.


Η μούμια του επτάχρονου αγοριού


«Η έρευνά μας είναι η πρώτη του είδους της, καθώς, αντί να ψάχνει για το παθογόνο, το οποίο είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να βρεθεί στα αρχαία δείγματα, εξετάζουμε το προφίλ της πρωτεΐνη του «ασθενούς», η οποία μας λέει με μεγαλύτερη ακρίβεια, αν υπήρξε πράγματι μία λοίμωξη κατά τη στιγμή του θανάτου», δήλωσε η Corthals. «Η έρευνά μάς ανοίγει την πόρτα για την επίλυση πολλών ιστορικών και σύγχρονων μυστηρίων της Βιοϊατρικής και της Εγκληματολογίας, όπως π.χ. να κατανοήσουμε γιατί η πανούκλα του 1918 ήταν τόσο θανατηφόρα ή να ανακαλύψουμε ποιο παθογόνο είναι υπεύθυνο για το θάνατο σε περιπτώσεις πολλαπλών λοιμώξεων».

Μετάφραση Βάλια Παπαναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου