Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

TELL AZEKAH: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΥ LMLK


TELL AZEKAH: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΟΣ ΤΥΠΟΥ LMLK

Σήμερα (2 Αυγούστου 2012) στο Tell Azekah, o Chaim Tzemach  ανακάλυψε μια λαβή αγγείου που έφερε σφραγιστικό αποτύπωμα σφραγίδας τύπου LMLK. Στην περιοχή S-2 ο υπεύθυνος Omer Sergi , υποψήφιος διδάκτωρ στην αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ταυτοποίησε το αντικείμενο και έκανε μία γρήγορη διάλεξη για τις σφραγίδες LMLK στους εθελοντές φοιτητές της ανασκαφής.
Για την ιστορία οι LMLK σφραγίδες εντοπίζονται στις λαβές των μεγάλων πιθαριών που ανακαλύφθηκαν κυρίως στην περιοχή μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ και χρονολογούνται κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εζεκία (γύρω στο 700 π.Χ.).
Εντούτοις, δεν έχει βρεθεί καμία από τις ίδιες τις σφραγίδες, αλλά έχουν ανακαλυφθεί και δημοσιευθεί περίπου 2.000 σφραγίσματα που προέρχονται από τουλάχιστον 21 είδη σφραγίδων. Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό (περίπου 700 σφραγίσματα σε λαβές αγγείων) μπορεί κανείς να ανατρέξει στην ακόλουθη ιστοσελίδα http://www.lmlk.com/research/.



 Σφραγίδα τύπου LMLK

למלך : LMLK => αποτελείται από τα Εβραϊκά γράμματα Μεμ, Λάμεδ,Καφ και προφέρεται lamelekh. Ουσιαστικά, μπορεί να μεταφραστεί ως «[ανήκει] στο βασιλιά»

Ακολουθεί βίντεο από την ίδια την ανασκαφή στο Tell Azekah.

Κείμενο: Βάλια Παπαναστασοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου