Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δεξαμενή που χρονολογείται από την Πρώτη περίοδο του Ναού ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ


Δεξαμενή που χρονολογείται από την Πρώτη περίοδο του Ναού ανακαλύφθηκε στην Ιερουσαλήμ
(photo credit: Courtesy of the Israel Antiquities Authority/Vladimir Naykhin)


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια μεγάλη δημόσια δεξαμενή από την περίοδο του Πρώτου Ναού στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, παρέχοντας μία νέα προοπτική στην ύδρευση της πόλης πριν από 2.500 χρόνια.
Η δεξαμενή, χωρητικότητας 250 κυβικών μέτρων νερού, ανακαλύφθηκε γειτονικά με τη δυτική πλευρά του Όρους του Ναού κατά τη διάρκεια μιας εν εξελίξει ανασκαφής στο χώρο, δήλωσε η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Η ανακάλυψη δείχνει ότι η ύδρευση της πόλης εκείνη την εποχή δεν στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στην πηγή Γκιχόν, τη μοναδική φυσική πηγή νερού της Ιερουσαλήμ, αλλά και σε μεγάλες τεχνητές δεξαμενές αυτού του είδους που αποκαλύφθηκε, σύμφωνα πάντα με την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Το μοναδικό μέγεθος της δεξαμενής - η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου, η οποία ανακαλύφθηκε στην πόλη - και η θέση της υποδηλώνουν πιθανότητα πως έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στις τελετουργικές δραστηριότητες στο Ναό, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Tsvika Tsuk. “Είναι πιθανό ότι η μεγάλη δεξαμενή, που βρέθηκε δίπλα στο Όρος του Ναού, χρησιμοποιήθηκε στην καθημερινή λειτουργία του Ναού και επίσης, εξυπηρέτησε τους προσκυνητές που ήρθαν στο ναό και χρειάστηκαν νερό για να πλυθούν και να πιουν», είπε ο Tsuk σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
Η δεξαμενή είχε μονωθεί με έναν κιτρινωπό γύψο, χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου, με τα αποτυπώματα των χεριών να είναι ακόμα ορατά στους τοίχους, είπε ο Tsuk.
Ο πρώτος ναός χτίστηκε γύρω στο 950 π.Χ., σύμφωνα με την βιβλική αφήγηση, και καταστράφηκε από τον βαβυλωνιακό στρατό το 586 π.Χ. Η κατασκευή του Δεύτερου Ναού ξεκίνησε περίπου πενήντα χρόνια αργότερα. Το Όρος του Ναού, με τη σημερινή του μορφή αποτελεί επέκταση και ανακαίνιση που συντελέστηκε την εποχή του Ηρώδη του Μέγα, δηλαδή περίπου 2.000 χρόνια πριν.
Ο Δεύτερος Ναός[1] είχε καταστραφεί από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. Η ανασκαφή στην οποία η δεξαμενή βρέθηκε διεξάγεται από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ και χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Elad.

Μετάφραση:
Βάλια Παπαναστασοπούλου
Αρχαιολόγος-Θεολόγος
07/09/2012

Πηγή: The Times of Israel


[1] Στις βιβλικές σπουδές ο Ναός του Ηρώδη θεωρείται πρακτικά ως ο Τρίτος Ναός και όχι ο Δεύτερος, όπως αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου. Πιο συγκεκριμένα: 1. Πρώτος Ναός = Ναός του Σολόμωντα, 2. Δεύτερος Ναός = Ναός του Ζοροβάβελ, 3. Τρίτος Ναός = Ναός του Ηρώδη. Συνεπώς, ο Ναός που καταστρέφεται το 70 μ.Χ. από τον Τίτο είναι ο Τρίτος Ναός (σημ. μεταφρ.). Παρόλα αυτά στον Ορθόδοξο Ιουδαϊσμό και μέσα στο πλαίσιο των μεσσιανικών προφητειών ως Τρίτος Ναός αναφέρεται ο Ναός που περιγράφει ο προφήτης Ιεζεκιήλ σε όραμά του (Ιεζ. 40) και τον οποίου επιδιώκουν και αναμένουν κυρίως οι Ορθόδοξοι Ιουδαίοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου